Butiksdød i Viborg – mange tomme erhvervslejemål
Viborg d. 15.03.2020
Det står skidt til med detailhandlen i Viborg; ikke dagligvarehandlen, hvor vi er rigt forsynede med Fakta, Netto, Lidl, Aldi, Føtex, Bilka, Rema 1000, Spar og Løvbjerg.
Det er specialbutikkerne i gågaden, hvor det halter. Den ene efter den anden drejer nøglen om, og det er svært at få lejemålene genudlejet.
På en tilfældig dag i starten af marts 2020 taltes intet mindre end 20 tomme erhvervslejemål, heraf 15 med direkte gågadeplacering og de 5 andre i nærheden.
“En by har de butikker, den fortjener,” har en klog mand en gang sagt, men det er ikke hele sandheden. Jævnfør butiksejerne i midtbyen er engrundene nærmere, at en del af kunderne kører til storcentret udenfor byen. Her ligger Bilka, Jysk og andre store aktører. En anden grund er, at internethandlen tager sin bid af kagen. En tredje, at huslejeniveauet for midtbyens erhvervslejemål hører en svunden storhedstid til.
Lad os tage nogle eksempler
Den tidligere ONLY-butik (Bestseller brand) ved siden af Danske Bank koster kr. 480.000/år (kr. 40.000/md.) for 210 m2 + et depositum på kr. 148.750 jvf. opslag hos mæglerne Nordicals.
Butikken ved siden af Thiele Optik i den vestlige ende af Sct. Mathias-gågaden koster kr. 650.000/år (kr. 54.166/md.) + depositum kr. 325.000 for 278 m2, ligeledes mæglerne Nordicals.
Lejemålet ved siden af, den tidligere SOLO-butik, koster kr. 768.000/år (kr. 64.000/md.) for 415 m2, depositum ukendt. Mæglerne er Colliers.
For de fleste private mennesker er det nogle ret voldsomme tal. Hvem betaler eksempelvis kr. 40.000/md. excl. moms (kr. 50.000 incl. moms) for sit 210 m2 store hus?
Hvad kom først: hønen eller ægget?
I sammenligning med vores naboer, Sverige og Tyskland, er erhvervslejemål (og private udlejningsboliger) i Danmark væsentligt højere. Hvorfor? Fordi det er blevet sådan, og fordi at vi har vænnet os til det. Først nu, hvor krybben er tom og hestene bider hinanden, popper diskussionen op.
Hvad kommer først: skal udlejerne starte med at sænke prisen for lejemålene eller skal prisen på bygningerne ned? Hvis udlejerne ikke kan få den husleje, de ønsker, sænkes handelsprisen på bygningerne helt automatisk – så jeg ved godt, hvem der skal tage det første skridt…
Gennem Ritzau Scanpix er billedet solgt til https://borsen.dk/nyheder/opinion/ejendomsbranchens-hjaelp